ARTIKUJ

Historia Që Ndyshoi Jetën...

Doja t'u kujtoja se sa e rëndësishme është puna që bëjmë dhe se si çdo mësues, çdo fëmijë dhe çdo prind që arrijmë me punën tonë - do të bëjë një ndryshim në botë nesër.

 

Kjo histori e shumë viteve më parë flet për një mësuese të shkollës fillore. Emri i saj ishte zonja Thompson. Ndërsa qëndronte para klasës së saj të pestë në ditën e parë të shkollës, ajo u tha fëmijëve një gënjeshtër. Si shumica e mësueseve, ajo i shikoi nxënësit e saj në sy dhe u tha se i donte të gjithë njësoj. Por kjo ishte e pamundur, sepse aty në rreshtin e parë, i ulur në vendin e tij, ishte një djalë i vogël i quajtur Tedi Stoddard.

Zonja Thompson e kishte parë Tedin një vit më parë dhe kishte vënë re se ai nuk luante mirë me fëmijët e tjerë, se veshja e tij ishin e çrregullt dhe se vazhdimisht kishte nevojë për një dush. Dhe ndonjëherë ai ishte edhe i pasjellshëm. Situata arriti deri në pikën ku zonja Thompson kënaqej me korrigjimin e detyrave të tij me një stilolaps të kuq të trashë, duke bërë X të theksuara dhe më pas duke vendosur një notë ngelëse "F" të madhe në krye të detyrave të tij.

Në shkollën ku jepte mësim zonja Thompson, ishte e detyrueshme për mësuesit të rishikonin të dhënat e kaluara të secilit fëmijë dhe ajo e la të fundit raportin e Tedi Stoddard. Megjithatë, kur ajo shqyrtoi dosjen e tij, ajo ishte u habit. Mësuesja e klasës së parë të Tedit shkroi: "Tedi është një fëmijë i zgjuar dhe gjithmonë i qeshur. Ai e bën punën e tij mjeshtërisht dhe ka sjellje të mirë...ai është një kënaqësi për t’u pasur në klasë."

Mësuesja e klasës së dytë shkroi: "Tedi Stoddard është një nxënës i shkëlqyer, i pëlqyer shumë nga shokët e klasës, por ai është i shqetësuar sepse nëna e tij ka një sëmundje vdekjeprurëse dhe jeta në shtëpi duhet të jetë e vështirë". Mësuesja e tij në klasën e tretë shkroi: "Vdekja e nënës së tij ka qenë e rëndë për të. Ai përpiqet të bëjë më të mirën, por babai i tij nuk tregon shumë interes dhe jeta e tij në shtëpi së shpejti do ta ndikojë atë nëse nuk ndërmerren disa hapa." Mësuesja e klasës së katërt të Tedit shkroi: "Tedi Stoddard është i tërhequr dhe nuk tregon shumë interes për shkollën. Ai nuk ka shumë miq dhe ndonjëherë fle në klasë."

Tashmë, zonja Thompson e kuptoi problemin dhe i vinte turp për veten. Ajo u ndje edhe më keq kur studentët e saj i sollën dhuratat e Krishtlindjeve, të mbështjella me fjongo të bukura dhe letra të ndezura, përveç asaj të Tedit. Dhurata e tij ishte e mbështjellë në mënyrë të pakujdesshme me një letër të rëndë, kafe që mori nga një qese ushqimesh. Zonja Thompson u përpoq ta hapte në mes të dhuratave të tjera. Disa nga fëmijët filluan të qeshin kur ajo gjeti një byzylyk me diamant të rremë me disa gurë që mungonin dhe një shishe që ishte një e katërta me parfum. Por ajo qetësoi të qeshurat e fëmijëve kur thirri se sa i bukur ishte byzylyku. Ajo e vendosi në dorë dhe hodhi pak nga parfumi në kyçin e dorës.

Tedi Stoddard qëndroi pas shkollës atë ditë sa për t’i thënë: "Zonja Thompson, sot kishit aromën njësoj si të mamit tim." Pasi fëmijët u larguan, ajo qau për të paktën një orë. Pikërisht atë ditë, ajo la mësimin e leximit, shkrimit dhe aritmetikës. Në vend të kësaj, ajo filloi të mësonte fëmijët.

Zonja Thompson i kushtoi vëmendje të veçantë Tedit. Ndërsa ajo punonte me të, mendja e tij dukej se u gjallërua. Sa më shumë që ajo e inkurajonte, aq më shpejt ai përgjigjej. Në fund të vitit, Tedi ishte bërë një nga fëmijët më të zgjuar në klasë dhe, pavarësisht gënjeshtrës së saj se do t'i donte të gjithë fëmijët njësoj, Tedi Stoddard u bë një nga nxënësit e saj të preferuar.

Një vit më vonë, ajo gjeti një shënim nën derën e saj, nga Tedi, që i thoshte se ajo ishte ende mësuesja më e mirë që ai kishte pasur ndonjëherë në gjithë jetën e tij. Kaluan gjashtë vjet para se ajo të merrte një tjetër shënim nga Tedi. Këtë herë ai shkroi se kishte mbaruar shkollën e mesme, i treti në klasën e tij, dhe ajo ishte ende mësuesja më e mirë që kishte pasur ndonjëherë.

Katër vjet pas kësaj, ajo mori një letër tjetër, duke thënë se, ndërsa gjërat kishin qenë të vështira ndonjëherë, ai nuk e la shkollën dhe së shpejti do të mbaronte universitetin me nderimet më të larta. Ai e siguroi zonjën Thompson se ajo ishte ende mësuesja më e mirë dhe e preferuar që ai kishte pasur ndonjëherë gjatë gjithë jetës së tij.

Pastaj kaluan katër vite të tjera dhe erdhi një letër tjetër. Këtë herë Tedi shpjegonte se pasi mori diplomën, vendosi të shkojë pak më tej. Ajo ishte ende mësuesja më e mirë dhe e preferuar e tij. Por tani emri i tij ishte pak më i gjatë. Letra nënshkruhej nga Theodore F. Stoddard, MD.

Historia nuk mbaron me kaq. Erdhi edhe një letër tjetër atë pranverë. Tedi tha se kishte takuar një vajzë dhe do të martohej. Ai shpjegoi se babai i tij kishte vdekur disa vjet më parë dhe po vriste mendjen nëse zonja Thompson mund të pranonte të ulej në vendin e dasmës që zakonisht rezervohej për nënën e dhëndrit.

Sigurisht, zonja Thompson e bëri. Dhe e merrni dot me mend? Ajo kishte vendosur atë byzylyk, atë me disa diamantë që mungonin. Dhe ajo u sigurua që të hidhte parfumin që Tedi mbante mend se e ëma  kishte hedhur në Krishtlindjen e tyre të fundit së bashku.

Ata u përqafuan me njëri-tjetrin dhe Dr. Stoddard i pëshpëriti në vesh zonjës Thompson: "Faleminderit, zonja Thompson, që besuat në mua. Faleminderit shumë që më bëtë të ndihem i rëndësishëm dhe më tregove se mund të bëja një ndryshim." Zonja Thompson, me lot në sy, i pëshpëriti: "Tedi, e ke gabim. Ti ishe ai që më mësove mua se mund të bëja një ndryshim. Nuk dija si të jepja mësim derisa të takova ty."

 

IJR 2024