ARTIKUJ

5 Përfitime nga 5 Gjuhët e Dashurisë

Si përfitojnë marrëdhëniet nga gjuhët e dashurisë

 

Sipas autorit të librit '5 Gjuhët e Dashurisë' Dr. Gary Chapman, të gjithë ne e shprehim dhe e marrim dashurinë ndryshe. Rrjedhimisht, të kuptuarit e këtyre dallimeve mund të ketë një ndikim serioz në marrëdhënien tuaj në çift. Këtu janë disa përfitime që vijnë si rrjedhojë e njohjes së gjuhës tuaj të dashurisë.

1. Promovon vetëmohimin

Kur jeni të përkushtuar të mësoni gjuhën e dashurisë së dikujt tjetër, përqendroheni në nevojat e tyre dhe jo në nevojat tuaja. Kjo është premisa qendrore e teorisë së Dr. Chapman. Çiftet duhet të punojnë për të mësuar gjuhën e dashurisë së partnerit të tyre në vend që të përpiqen ta bindin partnerin të mësojë gjuhën e tyre. Idealisht, të dy njerëzit do të duan të shprehin dashurinë në një mënyrë që të jetë kuptimplotë për tjetrin.

I gjithë qëllimi i eksplorimit të gjuhëve tuaja të dashurisë së bashku është të mësoni se si ta doni partnerin tuaj në një mënyrë që të jetë kuptimplotë për të.

2. Krijon Empati

Ndërsa dikush mëson më shumë se si partneri i tyre e përjeton dashurinë, ata mësojnë të kenë empati me atë person. I ndihmon ata të dalin jashtë vetes për një moment dhe të hedhin një vështrim se çfarë e bën personin tjetër të ndihet i rëndësishëm dhe i dashur.

Rrjedhimisht, kur çiftet janë të përkushtuar për të mësuar dhe përdorur gjuhët e dashurisë, ata rrisin inteligjencën e tyre emocionale dhe mësojnë se si t'i vënë nevojat e dikujt tjetër mbi nevojat e tyre. Në vend që t'i flasin partnerit gjuhën e tyre të dashurisë, ata mësojnë se si të flasin në një gjuhë që partneri e kupton.

3. Forcon intimitetin

Nëse çiftet flasin rregullisht për atë që i mban të mbushura rezervat e tyre të dashurisë, kjo krijon më shumë mirëkuptim - dhe në fund të fundit intimitet në marrëdhënien e tyre. Ata jo vetëm që mësojnë më shumë për njëri-tjetrin, por gjithashtu lidhen në mënyra më të thella dhe më kuptimplota. Kur kjo ndodh, marrëdhënia e tyre fillon të ndihet më intime.

Një përmbledhje e vitit 2016 e botuar në Revistën Globale të Shkencave Shëndetësore arriti në përfundimin se përmirësimi i aftësive të komunikimit mund të ndihmojë intimitetin në një martesë.

4. Ndihmon rritjen personale

Kur dikush është i fokusuar në diçka ose dikë tjetër përveç vetes së tij, kjo mund të çojë në rritje personale. Shumë shpesh njerëzit inkurajohen dhe nxiten të fokusohen tek vetja e tyre dhe janë të pavetëdijshëm për askënd ose asgjë jashtë vetes. Por për shkak se pesë gjuhët e dashurisë së Dr. Chapman kërkojnë që njerëzit t'i duan të tjerët në mënyra që mund të jenë jashtë zonës së tyre të rehatisë, ata janë të detyruar të rriten dhe të ndryshojnë.

5. Dashuria merr kuptim më të plotë

Kur çiftet fillojnë të flasin gjuhën e dashurisë së njëri-tjetrit, gjërat që bëjnë për njëri-tjetrin jo vetëm që bëhen më të qëllimshme, por edhe më kuptimplota. Një pjesë e kësaj ka të bëjë me faktin se ata po thonë "të dua" në mënyra që kanë kuptim për partnerin e tyre. Kur e bëjnë këtë, partnerët e tyre ndihen të kënaqur dhe të lumtur.

Gjuhët e Dashurisë në jetën e përditshme

Sipas Chapman, gjuhët e dashurisë zbatohen edhe për marrëdhëniet midis prindërve dhe fëmijëve, bashkëpunëtorëve dhe madje edhe miqve. Për shembull, fëmija juaj mund të ketë fjalë përgëzimi si gjuhën e tij kryesore të dashurisë dhe kështu ai do të donte të dëgjonte lavdërime verbale ose "Të dua". Një bashkëpunëtor mund të ndihet më i vlerësuar në një mënyrë se sa në një tjetër.

Gjuha juaj e dashurisë gjithashtu mund të ndryshojë herë pas here. Për shembull, nëse keni pasur një ditë të keqe në punë, mund të preferoni një përqafim nga partneri juaj sesa një fjalë inkurajuese.

Gjëja kryesore është të komunikoni rregullisht dhe të pyesni se çfarë i duhet partnerit tuaj për të mbajtur plot dashurinë. Më pas, zbatojeni këtë në praktikë.

 

IJR 2024