ARTIKUJ

12 Testet e Dashurisë

A ju kujtohet momenti kur keni rënë në dashuri? Shikimet tuaja u shkëmbyen dhe diçka brenda jush ju shtynte të hidhnit shikimin sërish tek ai person. Ndoshta kur u prezantuat i kishit pëllëmbët të djersitura, zemra ju rrihte fort dhe ju rrëmbeu një ndjenjë e fortë. Përvoja ishte emocionuese dhe e frikshme në të njëjtën kohë. Buzëqeshja e saj ose një gjest i vogël u gdhendën menjëherë në mendjen tuaj. E dinit se nuk do ta harroni kurrë. Për një çast menduat se si do t'ia përshkruanit këtë moment një shoku. Pastaj një frazë erdhi në mendje, si me magji, e siguruar nga orët e panumërta të ekspozimit ndaj formulës së Hollivudit - "Mendoj se po bie në dashuri".

Besoj se të gjithë ose shumica prej nesh e kemi përjetuar këtë gjë. Pa dyshim pajtohemi se ato janë momente emocionuese, veçanërisht nëse ndiejmë një përgjigje të ngjashme nga personi tjetër. Por a është vërtet dashuri?

Si e dini nëse ajo që sapo përshkrova është fillimi i marrëdhënies më të madhe që do të përjetoni ndonjëherë në tokë apo thjesht një episod pasionant kalimtar?

12 testet e mëposhtme do t'ju ndihmojnë të kuptoni nëse jeni vërtet të dashuruar. Nëse besoni se pasioni është testi i vërtetë i dashurisë, mund të jeni në një marrëdhënie shumë të mirë, por të ndjeheni të padashur. Pritjet tuaja të shtrembëruara mund t'ju mbajnë larg nga një marrëdhënie e pasur, e ngrohtë dhe e thellë. Për më tepër, nëse jeni i/e martuar, por e keni të paqartë ndryshimin midis dashurisë dhe pasionit, mund ta gjeni veten duke u lidhur pa dashje me dikë që nuk është bashkëshorti juaj, duke menduar në mënyrë naive se tani keni gjetur "dashurinë e vërtetë".

Secili nga testet e mëposhtme është krijuar për t'ju ndihmuar të dalloni midis dashurisë dhe pasionit. Pasi të lexoni çdo përkufizim, testojeni atë në marrëdhënien tuaj aktuale, ose në pritshmëritë tuaja se çfarë duhet të përfshijë një marrëdhënie dashurie. Pyesni veten: A është marrëdhënia ime aktuale apo pikëpamja ime për marrëdhëniet më shumë në përputhje me dashurinë apo me pasionin në këtë fushë të veçantë?

1. Testi i kohës. Dashuria përfiton dhe rritet me kalimin e kohës; pasioni zbehet dhe zvogëlohet me kalimin e kohës. A nxitoni t'i etiketoni disa ndjenja si "dashuri", apo keni fjalë të tjera për t'i përshkruar këto ndjenja? A e ruani fjalën dashuri për diçka më të mirë se ndjenjat? Nëse e gjeni veten duke "rënë në dashuri" shpesh dhe herët, për t'u zhgënjyer më vonë, ndoshta kujtimi i këtij testi të parë të dashurisë së vërtetë do t'ju shpëtojë nga dhimbjet e zemrës në të ardhmen.

2. Testi i njohurive. Dashuria rritet nga një vlerësim i të gjitha karakteristikave të njohura të personit tjetër. Sa mirë prisni të njihni personin me të cilin do të martoheni? Apo sa mirë e njihni bashkëshortin tuaj? Pasioni  vendos shpejt se di gjithçka që duhet të dijë. Dashuria e vërtetë krijon një atmosferë të tillë interesi, saqë personi tjetër hapet si një lule.

3. Testi i fokusit. Dashuria e vërtetë është e përqendruar te personi tjetër. Pasioni është i përqendruar te vetja. Në marrëdhëniet tuaja më të rëndësishme, në çfarë shkalle përqendrohet vëmendja juaj në atë që merrni prej partnerit dhe në çfarë shkalle është përqendruar vëmendja juaj në plotësimin e nevojave të tjetrit?

4. Testi i veçantisë. Dashuria e vërtetë përqendrohet vetëm tek një person. Një individ i rrëmbyer nga pasioni mund të jetë "i dashuruar" me dy ose më shumë persona në të njëjtën kohë. Në çfarë mënyrash e keni kuptuar se është shumë më e lehtë të punosh mbi problemet në një marrëdhënie ekzistuese ku ruhet veçantia dhe besnikëria sesa të krijosh një grup krejtësisht të ri problemesh me një person tjetër?

5. Testi i sigurisë. Dashuria e vërtetë kërkon dhe nxit një ndjenjë sigurie dhe besimi. Një individ i rrëmbyer nga pasioni duket se ka një ndjenjë të verbër sigurie, të bazuar në mendimet e dëshiruara dhe jo në konsideratë të kujdesshme; pasioni është i verbër ndaj problemeve. Siguria rritet dhe rrjedh nga vetëdija e thellë e karakterit, vlerave dhe historisë së personit tjetër.

6. Testi i punës. Një individ i dashuruar punon për personin tjetër, për përfitimin e tij/saj reciprok. Njerëzit e rrëmbyer nga pasioni mendojnë vetëm për hallet e tyre. Ata shpesh ëndërrojnë për objektiva dhe ideale jorealiste që as ata dhe as partneri i tyre nuk mund t'i arrinin kurrë.

7. Testi i zgjidhjes së problemit. Një çift i dashuruar përballet me problemet sinqerisht dhe përpiqet t'i zgjidhë ato. Njerëzit e rrëmbyer nga pasioni priren të shpërfillin ose përpiqen të injorojnë problemet. Sa të aftë jeni ju dhe partneri juaj për të parë problemet dhe për të punuar me to? A e kuptoni kur i shpërfillni çështjet e vështira në marrëdhënien tuaj apo i përballoni ato drejtpërdrejt?

8. Testi i distancës. Dashuria e di rëndësinë e distancës. Pasioni e imagjinon dashurinë si afërsi intensive, 24/7, gjatë gjithë kohës. Nëse rrethanat kërkojnë që ju të ndaheni përkohësisht nga ai që doni, kjo do t'ju mësojë shumë për cilësinë e marrëdhënies tuaj. Nëse nuk ka një ndjenjë ndarjeje, një jetë të veçantë, marrëdhënie me njerëzit e tjerë dhe ekuilibër të shëndetshëm, atëherë marrëdhënia është ndoshta shumë më tepër pasion kalimtar…. sesa dashuri.

9. Testi i tërheqjes fizike. Tërheqja fizike është një pjesë relativisht e vogël e dashurisë së vërtetë, por për pasionin është fokusi qendror. Tani kur them "pjesë e vogël" nuk dua të them që nuk është pjesë fare. Nëse zemra juaj nuk rreh herë pas here dhe nuk ndjeni një tërheqje të vërtetë për bashkëshortin tuaj ose personin me të cilin planifikoni të martoheni, unë do ta quaja këtë një problem.

10. Testi i afeksionit. Në dashuri, afeksioni shprehet më vonë në marrëdhënie, duke përfshirë shprehjen e jashtme të tërheqjes fizike që sapo përshkruam. Në pasion, afeksioni shprehet më herët, ndonjëherë në fillim. Afeksioni priret të shtyjë drejt një intimiteti më të madh fizik. Pa kontrollin e aspekteve të tjera të dashurisë së vërtetë, afeksioni shpenzohet shpejt. Ai jep pamjen e lidhjes "së ngushtë", por afërsia është artificiale dhe e brishtë.

11. Testi i stabilitetit. Dashuria tenton të durojë. Pasioni mund të ndryshojë papritur dhe në mënyrë të paparashikueshme. Në pasion era fryn këtu  dhe ju jeni të dashuruar. Era fryn atje dhe ju jeni të dashuruar. Nuk ndodh kështu me dashurinë e vërtetë. Dashuria e vërtetë është e qëndrueshme. Ka një angazhim. Testi i stabilitetit vështirë se mund të zbatohet për një marrëdhënie të matur në ditë ose javë.

12. Testi i kënaqësisë së vonuar. Një çift në dashuri të vërtetë nuk është indiferent ndaj kohës së dasmës së tyre, por ata nuk ndjejnë një nxitje të parezistueshme drejt saj. Një çift i apasionuar priret të ndiejë një dëshirë për t'u martuar - në çast. Shtyrja për të apasionuarit është e patolerueshme.

Dashuri e qëndrueshme

A nuk është e mahnitshme se sa shumë ka ndikuar Hollivudi në të menduarin tonë? Shpresoj se këto teste ju kanë ndihmuar të shihni më qartë dallimet midis dashurisë dhe pasionit. Ata do të vazhdojnë t'ju ofrojnë ndihmë në marrëdhëniet tuaja aktuale, në të ardhmen dhe në martesën tuaj.

Një nga gjërat e mahnitshme në marrëdhënien me gruan time është se unë vazhdoj të bie në dashuri me të. Në fakt, sa më gjatë dhe më mirë të mësoj ta dua atë, aq më shumë zbuloj se kimikatet e trurit funksionojnë në mënyra që nuk mund t'i kisha parashikuar as 10 vjet më parë. Nuk është se po e vendosim dashurinë kundër pasionit - është thjesht se duam të kuptojmë ndryshimin në mënyrë që të shijojmë secilin në vendin e tij të veçantë në një marrëdhënie.

E shihni, dashuria në një marrëdhënie të qëndrueshme nuk është një rënie e gjatë dhe graduale nga kulmi i romancës sonë të mprehtë fillestare. Dashuria e qëndrueshme është më shumë si të qëndrosh aty ku oqeani takohet me bregun - dallgët vazhdojnë të hyjnë. Jo çdo valë emocionesh është e njëjtë dhe kjo rezulton të jetë shumë interesante dhe emocionuese. Por duhet kohë dhe angazhim për të zbuluar mrekullinë e një marrëdhënieje të qëndrueshme.

Po, valët dhe baticat dobësohen dhe zmbrapsen. Por kur e dimë se çfarë është në të vërtetë dashuria, ne gjithashtu e dimë se dallgët dhe batica do të kthehen. Pra, qëndroni në plazh! Mësoni të "lexoni valët". Punoni me çështjet e marrëdhënies dhe shijoni tingujt dhe pasionin e larmishëm të shfletimit të përplasjes ose të zhurmës së butë. Shumë njerëz largohen nga marrëdhëniet pa i lagur kurrë këmbët!

 

IJR 2024