ARTIKUJ

5 GJËRA QË DO TË DOJA TI DIJA PARA SE TË FILLOJA UNIVERSITETIN

Unë kam qenë vitparist veteran dhe vetëm këtë vit, më në fund, e kuptova se si të hidhem në vitin e dytë. Nuk ishte shumë e lehtë. Pas shumë zhgënjimesh,dështimesh, ngatërresash dhe pritjesh në radhë përpara sekretarisë, tanimë mund të them se jam në rrugë të mbarë që ta mbaroj fakultetin. Tani jam në vit të dytë dhe i kam marrë të gjitha provimet.

Prandaj dua të të jap disa këshilla që mund të të shërbejnë edhe ty, që të mos shkelësh në dërrasë të kalbur:

1. Planifikoje kohën tënde.

Ky është hapi më i rëndësishëm kur je student. Gjej një kohë, një herë në javë, që t’i hedhësh në orar të gjitha përgjegjësitë e tua javore dhe çdo gjë tjetër. Shiko se cilat janë përparësitë e tua për atë javë. Këto janë gjëra rreth të cilave duhet të planifikosh pjesën tjetër të kohës që ke në dispozicion. Qëndroji besnik planit dhe përpiqu të bësh sa më pak kompromis që të jetë e mundur. Një tjetër mënyrë për të mbajtur planin është që të vendosësh çdo gjë në orar në mëngjes, para fillimit të ditës. Në këtë mënyrë, ti do të jesh një student më i organizuar dhe i suksesshëm.

2. Gjej në kohë të gjithë literaturën e nevojshme.

Përpiqu menjëherë, që javën e parë, për t'u pajisur me literaturën që të duhet për atë semestër. Versioni më i lirë është t'iu kërkosh shokëve nga vitet e tjera nëse kanë literaturë për shitje. Nëse nuk gjen, atëherë fotokopjoje materialin (kur kjo gjë është e lejuar). Antarësohu në bibliotekën e fakultetit. Bëj gjithçka që të kesh të gjithë materialin e nevojshëm për të punuar. Profesori nuk do të të tolerojë në provim me justifikimin:  "Nuk kisha libër".

3. Ndiq leksionet në mënyrë të rregullt.

Natën e kaluar ishe në party, duke kërcyer deri në orën 3 të mëngjesit. Ja, edhe zilen e orës 7:00 kishe mangut! Mirëpo, s’ka buldozer që të lëviz nga krevati! Parajsa është larg vetëm një të zgjatur të krahut. Gishti shtyp me saktësi butonin e alarmit dhe dhoma bie në qetësi. Triumfator, kthehesh në krahun tjetër. Je i zoti i vetes! Kështu e humbet një leksion apo një seminar, humbet dhe një të dytë, të tretë, të katërt dhe, para se ta kuptosh, gjendesh në provim duke kopjuar ca hieroglife nga shënimet e të tjerëve.  Përtej shakasë. Leksionet dhe seminaret janë shumë të rëndësishme, sepse të ndihmojnë të përqendrohesh në pikat kryesore dhe ta përvetësosh më lehtë materialin. Prandaj vërja veshin profesorit, nënvizo pikat që po thekson ai, shëno përkufizimet dhe përmbledhjet që bën ai. Bëj pyetje për gjërat që i ke të paqarta. Do ta kesh shumë më të lehtë në provim dhe profesorit do t’i dukesh “fytyrë e njohur”. Mos lër asnjë orë mësimi pa ndjekur dhe pa mbajtur shënime të mira. Bëje përparësi këtë gjë. Do t’ia shikosh vlerën në provim dhe provimet janë prapa derës. 

4.Studio në mënyrë të rregullt.

Këtë ma kanë thënë që nga klasa e parë e shkollës fillore. Ma merr mendja edhe ty ta kanë thënë. S’ka ngelur kush pa ma thënë: mamaja, babi, tezja, xhaxhai, madje edhe kushëriri nga Australia. Gjëja më e rëndësishme është të gjesh metodën që të përshtatet më mirë. Dikush pëlqen dhe ka rendiment po të mësojë në mëngjes, dikush në mbrëmje, dikush pëlqen mësojë në natyrë, dikush mund të mësojë në një kafene. Dikush mban shënime, dikush vetëm lexon materialin, një tjeter nënvizon, dikush tjetër bën copa letrash me shënime dhe i përsërit gjatë ditës. Në thelb, vendndodhja dhe koha varen nga ti dhe nga karakteri yt. Gjej metodën që të përshtatet dhe studio çdo ditë rregullisht. Në këtë mënyrë, do të flesh i qetë natën para provimit dhe nuk do të përpiqesh të mësosh një libër prej 300 faqesh brenda natës.

5. Merr zemër.

Të jesh në universitet dhe të studiosh me sukses është një punë e vështirë. Të gjithë ata që mendojnë ndryshe (përfshirë dhe mua disa vite më parë) janë në një telash të madh. Sa më shpejt të arrish në këtë përfundim, aq më të lehtë do ta kesh. POR, të jesh student i suksesshëm, nuk është e pamundur, madje nuk është e pamundur që bashkë me të të kesh edhe një jetë të përmbushur plot me miq e shokë dhe argëtim. Përdor çdo moment për të gjetur diçka të re dhe për të zgjeruar njohuritë e tua. Mos mëso sa për të kaluar provimin, por përpiqu të marrësh maksimumin nga secila lëndë. Ti gjithashtu mund të inkurajohesh në këtë mënyrë . Qerase veten pas një simestri të suksesshëm.Festo! Shko në kinema, luaj buling, bli  këpucët që të pëlqejnë. Mbi të gjitha, çlodhu dhe merr energji për semestrin tjetër. Të uroj suksese dhe fat të mbarë! DO T”IA DALËSH!

IJR 2024